بالشتک های الیافی

راندمان بالا در جداسازی لرزه ای، پایدار و بادوام ، دارای توجیه اقتصادی 

 

بالشتک های الیافی به عنوان نسل جدید بالشتکهای الاستومری از لایه های متناوب الاستومر و تسلیح الیافی ساخته شده اند و قابلیت کاربرد در جداسازی لرزه ای سازه ها، زیرسری پل ها، لرزه گیر و جداساز ارتعاش را دارا می باشند. تحقیقات حدودا یک دهه گذشته پرسنل متخصص ما، با همکاری شرکت "لرزه بدلکار" فنآوری تولید بالشتک های مذکور که از مواد الاستومری ویژه ای ساخته میشوند را در اختیار ما قرار داده است. بالشتک های الیافی با کاربری غیرمتصل و نیمه متصل با داوری پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله ایران توسط اداره ثبت اختراعات به ثبت رسیده و امتیاز آن در انحصار این شرکت میباشد. 

 

بالشتک های الیافی غیر متصل و نیمه متصل

بالشتکهای الیافی را میتوان بصورت "متصل"، "غیرمتصل" و یا "نیمه متصل" بکار گرفت. در کاربرد "متصل" وجوه فوقانی و تحتانی بالشتک توسط صفحات فولادی مخصوص به تکیه گاهها متصل میشوند. در کاربرد “غیر متصل”، بالشتک بدون هیچگونه اتصال مکانیکی ویژه ای بین روسازه و زیرسازه قرار گرفته و نیروهای برشی بین بالشتک و تکیه گاه هایش از طریق اصطکاک منتقل میشوند. در کاربرد “نیمه متصل” اتصال ویژه ای جهت انتقال برش و کشش در سطوح تماس بالشتک ایجاد میگردد. هنگامیکه بالشتکهای الیافی فوق الذکر تحت اثر نیروهای جانبی برشی قرار میگیرند بخشی از سطوح تماس فوقانی و تحتانی آنها – بدلیل شرایط مرزی غیرمتصل بالشتک و عدم وجود سختی خمشی در لایه های تسلیح الیافی- از سطوح تکیه گاهی بلند میشوند (شکل مقابل ملاحظه شود). چنین تغییر شکل جانبی ویژه ای را اصطلاحا "تغییر شکل شبه غلتان" می نامند. تغییر شکل شبه غلتان منجر به بروز مزایای فنی و اقتصادی ویژه ای در عملکرد جانبی بالشتک های الیافی در مقایسه با بالشتکهای الاستومری متداول (تسلیح شده با صفحات فولادی) میگردد.

 

مزایای استفاده از بالشتک های الیافی

 

الف) راندمان بالا در جداسازی لرزه ای در پی تغییر شکل شبه غلتان

با افزایش تغییر شکل جانبی در بالشتکهای الیافی سختی جانبی موثر دچار کاهش قابل توجهی بدلیل تغییر شکل شبه غلتان میگردد که این امر به معنای افزایش راندمان کاری بالشتک در جداسازی لرزه ای (و یا جداسازی ارتعاش) می باشد.

 

ب) ظرفیت تغییرشکل جانبی قابل توجه

حد ایمن تغییرشکلهای جانبی دست کم تا آنجاست که وجوه قائم اولیه بالشتک در مراحل نهایی تغییرشکل جانبی شبه غلتان با سطوح فوقانی و تحتانی تکیه گاه برخورد مینمایند. در این حالت سختی جانبی قدری افزایش می یابد.

 

پ) پایداری جانبی مناسب

درصورتیکه ابعاد هندسی مناسبی برای جداگر طرح شده باشد رفتار جانبی آن همواره پایدار میماند. به عبارت دیگر بالشتک قادر به بازگشت به وضعیت قبل از تغییر شکلش خواهد بود.

 

ت) قابلیت استهلاک انرژی (میرایی) مناسب

ماده الاستومری بالشتک دارای فرمولاسیون ویژه ای بوده و از میرایی ذاتی بالایی برخوردار است. علاوه بر این، اندرکنش بین لایه های الاستومر و تسلیح الیافی در پی تغییرشکلهای شبه غلتان رفت و برگشتی نیز سبب افزایش قابلیت استهلاک انرژی بیشتر در بالشتک میگردد.

 

ث) عمر مفید بسیار زیاد

ماده الاستومری مورد استفاده دارای مقاومت بسیار خوبی در قبال پیر شدگی بوده و خواص آن در دراز مدت تغییر مهمی نخواهد داشت. علاوه بر این، کاهش تقاضای تنش داخلی در لایه های الاستومر و تسلیح الیافی و در مرز بین آنها منجر به افزایش عمر مفید بالشتک میگردد. عمر مفید بالشتک کمتر از عمر مفید سازه نخواهد بود.

 

ج) توجیه اقتصادی

هزینه های کمتر تولید با توجه به عدم نیاز به صفحات فولادی انتهایی و امکان حذف قالب در فرآیند تولید (بالشتکها را میتوان از برش دادن قطعات بزرگ متشکل از لایه های الاستومر و الیاف به ابعاد کوچکتر تولید نمود.) نیاز به تعداد لایه های الاستومری کمتر- در مقایسه با سایر بالشتکهای الاستومری متعارف – جهت حصول به میزان مشخصی از سختی جانبی (و یا راندمان جداسازی لرزه ای) که این امر به منزله صرفه جویی در حجم مصالح مصرفی در بالشتک است. وزن کم بالشتکها منجر به کاهش هزینه های حمل و نصب میگردد. بالشتکها (جداگر) های الیافی براساس مشخصات پروژه طراحی و ساخته میشوند. بنابراین جهت طراحی و سفارش خرید و یا دریافت اطلاعات بیشتر لطفا تماس حاصل فرمایید.

برای دریافت مشاوره و اطلاعات بیشتر به سامانه تخصصی ما در این زمینه مراجعه کنید